EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder.

Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitamin¬leri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.

Anne sütü bebek beslenmesi için yeri doldurulamayan temel besindir. Yeterli anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyüme ve gelişmenin yanı sıra pek çok hastalıktan korunur.

Emziren Annenin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

- Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı arttığı için annenin su ihtiyacı da artar. Bunun için emzirme sonrasında 1-2 bardak su içebilirsiniz.
- Protein kaynağı olan yumurta ve kırmızı et her gün tüketilmeli ve haftada minimum 2 defa balık tüketilmelidir.
- Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
- D vitamini anne sütünde yeterli değildir. Bu yüzden bebeği güneşli havalarda her gün 15-20 dakika açık havaya çıkarmak gereklidir.
- Emziklilikte süt tüketimi oldukça önemlidir. Süt gaz yapıyorsa laktozsuz tercih edilmelidir.
- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar emzirme döneminde de önemlidir. Bu yüzden yeşil yapraklı sebzeleri beslenmemize bolca eklenmelidir.
- Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kurubaklagiller gaz oluşturabilir. Bu yüzden nadir tüketilmeli ve tüketildiğinde öncesinde suda bekletilmeli kabukları soyulmalıdır. Tüketirken de kimyon eklenmelidir.
- Kuru meyve ve kuruyemişler ara öğünlerde mutlaka tüketilmelidir.
- Demir eksikliği varsa, pekmez veya kuru üzüm yanında C vitamini içeren taze meyve tercih edilmelidir.
- Anne sütünü artıran besinler beslenmeye mutlaka eklenmelidir.
- Hazır meyve suları, kafeinli, asitli içecekler yerine taze meyve suları veya ayran tercih edilmelidir.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Anne Sütünü Arttıran Besinler

- Su
- Rezene çayı
- Isırgan otu çayı
- Dereotu
- Fesleğen
- Tahin
- Kuru incir
- Yulaf
- Kara buğday
- Bulgur
- Susam
- Çörek otu
- Çemen otu
- Badem
- Fındık
- Ceviz