AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyeti Nedir ?

Akdeniz diyeti, Akdeniz mutfağının genel karakteristiği diyetin içeriğini oluşturur. Bitki bazlı, antioksidanlar açısından zengin, doymamış yağlı besinleri daha çok içeren bu nedenle en sağlıklı diyet modellerinden biri olarak kabul edilen bir diyet modelidir.

Akdeniz diyeti, yüksek miktarda sebze, meyve, kuruyemiş, tahıl, kepekli tahıl ve zeytinyağı alımıyla birlikte orta derecede balık ve kümes hayvanları tüketimi ve düşük miktarda tatlı, kırmızı et, süt ürünleri ve şarap alımının sağlandığı bir diyet yaklaşımıdır. Ayrıca yağ tercihi olarak doymuş yağ alımının fakir ve tekli doymamış yağ alımının zengin olması, diyet sürecinde yüksek miktarda lif, glutatyon ve antioksidan sağlar.

Taze meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve baklagillerden zengin beslenme; vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar gibi biyoaktif bileşenlerin artışını sağlamaktadır.

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir ?

Akdeniz diyeti, birçok sağlık faydası sağlayabilecek dengeli ve besleyici bir beslenme modelidir. Yapılan çalışmalar sonucunda Akdeniz diyetinin, kalp sağlığını destekleyerek kalp hastalığı riskini azaltabildiği, kilo kontrolüne yardımcı olduğu, tip 2 diyabet riskini azalttığı, kanser riskini düşürebildiği ve beyin sağlığını olumlu yönde desteklediği gösterilmiştir. Bu durum da Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki yararlarını ortaya koymaktadır.

Akdeniz Diyetini Kimler Uygulayabilir ?

Akdeniz diyeti genel bir yemek yeme yaklaşımıdır. Katı kuralları yoktur bu nedenle hayat şartlarınıza göre uyarlayabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli bir beslenme alışkanlığı kurmak isteyen herkes için ideal bir beslenme şeklidir.

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır ?

Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki koruyucu etkisi besin çeşitliliği ile alınan posa, çeşitli vitamin, mineraller ve çok sayıda biyoaktif bileşen ile ortaya çıkmaktadır. Bu bileşenlerden yararlanabilmek için, tam tahıl ve ürünlerinin, zeytinyağının, yağlı tohumların, meyve ve sebzelerin günlük beslenmede yer alması, balık ve kurubaklagillerin ise haftada 1-2 kez mutlaka tüketilmesi gereklidir.